Czekoladowa tarta z orzechami

Ewelina
21.09.2013 21:03
Czekoladowa tarta z orzechami

Przepis

Kruche ciasto

250 g mąki tortowej

200 g masła w temperaturze pokojowej

100 g cukru pudru przesianego

szczypta soli

2 żółtka

Nadzienie:

200 g orzechów laskowych wyłuskanych

150 g brązowego cukru (można też użyć białego)

150 g masła

3 łyżki mleka

cukier waniliowy z prawdziwą wanilią

1 łyżka miodu (użyłam z kwiatów pomarańczy)*

Do garnuszka włożyć masło, cukier i mleko. Gotować cały czas mieszając przez 3 minuty. Dodać orzechy i miód. Mieszając gotować przez kolejne 3 minuty. Dodać wanilię, zamieszać i wystudzić.

Przyrządzić kruche ciasto łącząc wszystkie składniki przy pomocy dłoni lub miksera. Schłodzić w lodówce przez conajmniej 1 godzinę. Wyłożyć formę do tarty ciastem**, na nie wyłożyć nadzienie orzechowe i piec w 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną