Ciasto pijana śliwka

Krzysztof
Przepisy
27.01.2015 21:42
Ciasto pijana śliwka

Przepis

Składniki:

6 jajek

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki oleju roślinnego

3 łyżki kakao

Masa budyniowa:

2,5 szklanki mleka

3 żółtka

1 budyń śmietankowy bez cukru

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

cukier waniliowy

1/2 szklanki cukru

25 dag masła

Masa śmietanowa:

500 ml śmietany 30%

1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

3 łyżki cukru pudru

2 łyżki żelatyny

dodatkowo:

40 dag suszonych śliwek

1/2 szklanki wódki

woda do zagotowania śliwek

2 łyżki cukru

czekolada do posypania wierzchu ciasta

Wodę z cukrem zagotować w garnku. Do gotującego się syropu dodać śliwki i gotować na małym ogniu około 6-8 minut. Trzeba uważać, żeby śliwki nam się nie rozgotowały - powinny być miękkie. Po ugotowaniu śliwki odcedzamy (płyn należy zostawić do nasączenia biszkoptu), przekładamy do pojemnika, który ma szczelne zamknięcie i zalewamy wódką. Pozostawiamy na 12 godzin.

Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier, następnie po jednym żółtku. Mąki przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do ciasta, delikatnie miksując. Dodać pozostałe składniki, wymieszać mikserem i przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 30-35 minut.

Masa budyniowa:

2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozpuścić budyń, dodać obie mąki, żółtka i dokładnie wymieszać. Wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Pozostawić do ostudzenia. Jak budyń będzie ostygnie ubijamy go z kostką masła na puszystą masę.

Masa śmietanowa:

Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej cukier puder, startą czekoladę i na końcu żelatynę. Miksujemy, żeby wszystkie składniki ładnie nam się połączyły.

Płynem, który pozostał nam z gotowania śliwek ponczujemy biszkopt. Następnie nakładamy masę budyniową, na nią układamy śliwki. Na śliwki nakładamy masę śmietanową i górę posypujemy startą czekoladą. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną