Tort serowo-czekoladowy

Krzysztof
Przepisy
22.01.2015 21:01
Tort serowo-czekoladowy

Przepis

Skład.

*Na ciasto:

2 tabliczki czekolady deserowej

20 dag masła

1 łyżka kawy rozpuszczalnej

1 i 1/4 szklanki mąki pszennej

pół łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżka kakao

4 łyżki brązowego cukru

szczypta soli

3 jajka

1/3 szklanki maślanki naturalnej lub jogurtu naturalnego

Na serowy krem:

1 kg delikatnego twarożku np. President w kubełeczku (my użyliśmy Vitello z Biedronki :-))

2 tabliczki czekolady deserowej

1/2 szklanki cukru pudru

3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki wody

Dekoracja:

200ml śmietany kremówki

2 łyżki cukru pudru

Zaczynamy.

Przygotowujemy krem serowo-czekoladowy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, studzimy. Serek przekładamy do miski, dodajemy do niego cukier puder. Miksujemy. Następnie dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę i ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy tężejącą żelatynę, znów miksujemy. Gotową masę wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (także boki), i wstawiamy do lodówki na kilka godzin aby masa stężała.

Przygotowujemy ciasto. Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do rondelka razem z masłem. Dodajemy kawę rozpuszczoną w 125 ml zimnej wody. Podgrzewamy na małym ogniu, aż składniki zaczną się roztapiać. Odstawiamy z ognia i mieszamy aż składniki całkowicie się roztopią(nie należy zagotować masy ani jej za bardzo podgrzać!). Mąkę przesiewamy do miski razem z solą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakao a także brązowym cukrem. Dokładnie mieszamy składniki.. Jajka wbijamy do drugiej miski, dodajemy maślankę i roztrzepujemy przez chwilę mikserem na jednolitą masę (nie ubijamy!).

Do miski z suchymi składnikami stopniowo dodajemy czekoladę i masło z rondelka a także jajka, całość delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-180C i pieczemy w tej temp. przez około 70minut (sprawdzamy patyczkiem czy jest już suchy). Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy a następnie kroimy je na pół.

Pomiędzy dwa blaty z ciasta czekoladowego wkładamy stężałą masę czekoladowo-serową. Wierzch tortu dekorujemy kremówką ubitą z cukrem pudrem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną