Zupa krem cebulowo-serowa z grzankami i bekonem.

Nela
Zupy
17.01.2015 17:31
Zupa krem cebulowo-serowa z grzankami i bekonem.

Przepis

Syta i rozgrzewająca zupa, w sam raz na jesienną i zimową porę. Podana z grzankami i zrumienionym boczkiem zasmakuje nawet wybrednym. Polecam :)

Składniki

- cebula 6 dużych sztuk

- serki topione kremowe 150 gram

- bulion drobiowy 2 litry ( może być także bulion warzywny )

- majeranek, papryka czerwona mielona, domowa wegeta, czosnek granulowany

Dodatki

- kilka kromek białego pieczywa

- kilka plasterków wędzonego boczku

- natka pietruszki świeża lub suszona

Wykonanie

Cebulę obieram i kroję w półplasterki. Przekładam na patelnię na której roztopiłam po łyżce oleju i masła, dodaję przyprawy,chwilę duszę aż zmięknie i puści soki. Bulion podgrzewam. Do gorącego bulionu przekładam uduszona cebulę, gotuję na wolnym ogniu około pół godziny. Po tym czasie odlewam do małego garnuszka trochę gorącej zupy i rozpuszczam w niej pokrojone serki topione. Kiedy się rozpuszczą zawartość garnuszka wlewam do zupy. Całość miksuję blenderem aż do uzyskania jednolitego kremu cebulowo-serowego. Zupę gotuję jeszcze ok.3 minuty.

Grzanki i bekon:

Na małej patelni bez dodatku tłuszczu wytapiam na wolnym ogniu pokrojony w cienkie, małe paseczki boczek, kiedy jest lekko chrupiący przekładam go na talerzyk, a na tą samą patelnię wrzucam pokrojone w kosteczkę pieczywo. Podgrzewam, mieszając aż do zrumienienia i odpowiedniej chrupkości grzanek.

Zupę przelewam do miseczek,dodaję grzanki,boczek i posypuję natką pietruszki.

Smacznego :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną