Karkówka duszona w ciemnym piwie

Dagmara
Przepisy
13.01.2015 15:15
Karkówka duszona w ciemnym piwie

Przepis

Składniki dla 2-3 osób:

2 łyżki masła klarowanego*

500 g karkówki wieprzowej

300 ml ciemnego piwa

1 duża cebula, pokrojona w piórka

2 ząbki czosnku, obrane i zgniecione nożem

1 łyżka miodu

3 liście laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

trochę mąki

sól, pieprz

pieprz cayenne (opcjonalnie)

świeża natka pietruszki

Do podania:

ziemniaki lub pieczywo

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT

POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy na 4-6 równych kotletów. Posypujemy solą i pieprzem i obtaczamy w mące - nadmiar strzepujemy. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy 1 łyżkę masła klarowanego i na wysokim ogniu smażymy nasze kotlety z obu stron, aż do zarumienienia. Wyciągamy na talerz i odstawiamy na bok.

2. Do tego samego garnka wrzucamy resztę masła klarowanego, zmniejszamy ogień na średni. Dodajemy cebulę i smażymy do zeszklenia (około 4 minut). Wrzucamy czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty.

3. Do cebuli wlewamy piwo, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy miód, liście laurowe, ziele angielskie, wkładamy mięso i przykrywamy. Mięso dusimy pod przykryciem ok. 40 minut, aż będzie miękkie.

4. Mięso wyciągamy na talerz. Zwiększamy ogień i redukujemy sos (około 10 minut). Mięso wkładamy z powrotem, dokładnie mieszamy i gotujemy ostatnią minutę. Opcjonalnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem cayenne. Przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki. Smacznego! :)

*możemy zastąpić dobrej jakości olejem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną