Ciasto bounty

Krzysztof
Ciasta
13.01.2015 12:34
Ciasto bounty

Przepis

Składniki na biszkopt:

6 jaj,

180 g mąki tortowej,

15 g kakao (ok. 3 łyżek)

1 łyżka octu,

3 łyżki oleju,

1 szklanka cukru,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

Nasączenie biszkoptu:

sok z 1/2 cytryny + tyle wody, aby razem z sokiem było 1/2 szklanki. Ewentualnie można dosłodzić cukrem.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno dodając cukier łyżka po łyżce. Następnie żółtka mieszamy z łyżką octu i powoli dodajemy cały czas miksując. Po tym dodajemy olej i zmiksować, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i wymieszać ręcznie. Wylewamy ciasto na formę o wymiarach 31 cm x 22 cm wysmarowaną masłem oraz posypaną bułką tartą i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180°C przez 30-35 minut. Następnie wyjmujemy blachę biszkoptem i rzucamy nią trzykrotnie o ziemię z wysokości 50 cm. Jesli się boicie, nie musicie tego robić :) Wystarczy, że będziecie studzić biszkopt w lekko uchylonym piekarniku. Studzimy na kratce.

Krem:

3 szklanki mleka,

1 budyń śmietankowy,

1/2 szklanka cukru,

200 g wiórek kokosowych,

1 cukier waniliowy,

250g masła,

W 1/2 szklanki mleka wymieszać budyń. Pozostałą część mleka zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać wiórki i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut od czasu do czasu mieszając. Kolejno dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia. Na koniec do masy kokosowej dodajemy wymieszany budyń z mlekiem i gotujemy przez 2-3 minuty. Lekko przestudzić.

Polewa

1 tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady,

1 tabliczka białej czekolady,

Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.

Wykonanie:

Biszkopt przekroić na pół i nasączyć. Na pierwszy blat wylać jeszcze ciepły krem i przykryć drugim blatem biszkoptu. Polać rozpuszczonymi czekoladami

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną