Ciasto marchewkowe

Krzysztof
Ciasta
12.01.2015 20:07
Ciasto marchewkowe

Przepis

Składniki (na tortownicę o średnicy 20-23 cm lub na 24 małe babeczki):

3 duże jajka

1/2 szklanki brązowego cukru

1/3 szklanki oleju (rzepakowego lub słonecznikowego)

1 szklanka mąki pszennej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

1/4 łyżeczki soli

2 płaskie łyżeczki cynamonu

1 płaska łyżeczka suszonego imbiru

1/4 łyżeczki mielonych goździków

1 szklanka startej na drobnych oczkach marchwi (lekko odciśniętej)

1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

1/2 szklanki pokrojonych na kawałki ananasów z puszki

1/2 szklanki rodzynek

garść suszonych moreli, pokrojonych na kawałki

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo wlewać olej, nadal ucierając. W osobnej misie wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, imbir i goździki. Powoli dodać je do jajecznej masy, cały czas miksując. Do masy dodać następnie startą marchew, orzechy, rodzynki, ananasy i morele. Wszystko wymieszać dokładnie łyżką i wlać do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia. Piec 40-50 minut w 180ºC do suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.

Polewa:

50 g masła, w temperaturze pokojowej

1 szklanka cukru pudru

200 g serka Philadelphia

orzechy włoskie, cynamon i skórka pomarańczowa do dekoracji

W misie miksera utrzeć masło do białości. Następnie dodawać powoli cukier puder, cały czas ucierając. Po łyżce dodawać serek Philadelphia, nie przerywając miksowania. Krem wyłożyć na wystudzone ciasto i równomiernie rozsmarować. Udekorować połówkami orzechów włoskich i posypać świeżo otartą skórką pomarańczową i cynamonem. Gotowe ciasto przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień, jeśli tylko dotrwa do tego czasu! :D

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną