Sernik kokosowy na spodzie z Oreo

Krzysztof
Przepisy
12.01.2015 20:01
Sernik kokosowy na spodzie z Oreo

Przepis

Spód:

240 g ciasteczek oreo lub innych podobnych, np. neo

100 g wiórek kokosowych

60 g roztopionego masła

Ciasteczka rozetrzeć na pył przy pomocy blendera. Wymieszać z wiórkami kokosowymi i roztopionym masłem. Spód formy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć nań otrzymaną masę. Piec w 180°C przez 10 minut. Wyjąć i wystudzić.

Masa serowa:

900 g prawdziwego twarogu (tłustego lub półtłustego)

150-200 g cukru pudru

1 puszka mleka kokosowego (sama śmietanka zebrana z góry)

4 łyżki mąki ziemniaczanej

5 jajek

Twaróg, cukier puder, mąkę ziemniaczaną i śmietankę kokosową umieścić w misie miksera i miksować, aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie wbijać po jednym jajku, nie przerywając miksowania. Masę wylać na ciasteczkowy spód. Wstawić do nagrzanego do 160°C piekarnika i piec przez około 90 minut, aż do suchego patyczka. Sernik wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Wierzch:

200 g mascarpone

100 g białej czekolady

1 łyżka cukru pudru

płatki świeżego kokosa z około połówki orzecha

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, nieco przestudzić, a następnie powoli wlewać wmiksowując ją do serka mascarpone. Dodać cukru i wszystko razem wymieszać. Krem wyłożyć na ostudzony sernik. Ozdobić płatkami kokosa, które można otrzymać, krojąc orzech obieraczką. Sernik można podawać od razu lub po kilku godzinach schłodzenia w lodówce.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną