Chleb pszenny codziennny

Joanna
09.01.2015 10:14
Chleb pszenny codziennny

Przepis

Składniki na zaczyn:

10 g drożdży

100 ml wody

100 g maki pszennej 750

Składniki na ciasto właściwe:

300 ml wody

500 g mąki pszennej typ 750

10 g soli (1 łyżeczka)

W misce wymieszać drożdże i 100 ml wody. Dodać 100 g mąki, ponownie wymieszać, przykryć i odstawić mąki na 30-60 minut. W tym czasie nasz zaczyn urośnie. Po tym czasie do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i wszystko mieszamy na jednolitą masę. Następnie przełożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać ok. 5-7 minut. W trakcie wyrabiania delikatnie podsypywać mąką. Przełożyć ciasto chlebowe do miski, przykryć folią i odstawić do wyrośniecie na 2-3 godziny na blat kuchenny. W połowie tego czasu zwilżoną dłonią naciągnąć każdy bok ciasta do środka. Ciasto jest gotowe, gdy podwoi swoją objętość. Wówczas należy przełożyć je na oprószoną stolnicę i uformować podłużny bochenek - dłuższe boki zawijamy do środka. Uformowany chleb przekładamy na oprószoną mąką blaszkę do pieczenia, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 1 -1,5 godziny do garownia. Następnie piekarnik rozgrzać do 220°C następnie piekarnik zaparować (spryskać ścinki piekarnika wodą lub na dno piekarnika wrzucić 1/2 szklankę kostek lodu) i natychmiast włożyć wyrośnięty chleb. Wierzch można delikatnie ponacinać. Piec 40-45 minut. Po tym czasie studzić na kratce.

Uwaga:

Czas wyrastania tego chleba możecie skrócić, wystarczy położyć miskę z ciastem w ciepłym miejscu. Autor zaleca jednak, aby czas ten wydłużyć, bo pieczywo jest smaczniejsze, gdy dużej wyrasta w niższej temperaturze.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną