Szybka szarlotka

Justyna
Przepisy
08.01.2015 18:02
Szybka szarlotka

Przepis

Składniki:

- szklanka mąki

- 3/4 szklanki cukru

- szklanka kaszy manny

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1,5kg jabłek

- 150 g masła (mocno schłodzonego)

Przygotowanie:

* Mąkę, wraz z proszkiem do pieczenia wsypujemy do miski, dodajemy kaszę, cukier i całość mieszamy łyżką.

* Jabłka kroimy w ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych ( ja nie obierałam ze skórki ) i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

* Boki i dno tortownicy (śr. 24cm) smarujemy masłem i kolejno wysypujemy:

1/3 suchych składników (wyrównujemy), następnie połowę startych jabłek, później znowu 1/3 suchych składników, , drugą połowę jabłek i ostatnia część suchej mieszanki.

* Na wierzchu, na całej powierzchni ciasta, rozkładamy kawałki/plasterki masła.

* Gotowe wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez godzinę.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną