Przepis
Składniki:
1/2 główki włoskiej kapusty (około 800 g)
2 marchewki
1 cebula
100 g żółtego sera startego na tarce (duże oczka)
2 jajka
2 łyżki bułki tartej
sól, świeżo mielony czarny pieprz
po łyżce posiekanej natki pietruszki i koperku
1 łyżka masła
mąka krupczatka do obtoczenia - około 3-4 łyżki
olej do smażenia
Kapustę drobno poszatkować, zalać wrzątkiem, posolić. Gotować do czasu, aż będzie miękka.
Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodać łyżkę masła i startą marchewkę. Smażyć do czasu, aż marchewka będzie miękka.
Kapustę odcedzić, odcisnąć i przełożyć z powrotem do garnka. Dodać przesmażoną marchewkę z cebulą, ser, posiekaną natkę pietruszki i koperek. Doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wymieszać.
Dodać jajka i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać.
Do miseczki wsypać mąkę krupczatkę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju.
Z masy formować małe kotleciki. Obtoczyć w mące krupczatce i usmażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać na gorąco, jako samodzielne danie, lub np. z dodatkiem piersi z kurczaka i kaszą gryczaną. Równie pysznie smakują na zimno.
Smacznego :)