Pierogi z twarogiem na słodko

Dagmara
Przepisy
06.01.2015 17:06
Pierogi z twarogiem na słodko

Przepis

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżka oleju

szczypta soli

ok. 2/3 szklanki gorącej wody (lub więcej w razie potrzeby)

Składniki na nadzienie:

500 g twarogu z wiaderka

1 żółtko

1 łyżka kaszy manny

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżka cukru

1 saszetka cukru wanilinowego

Do podania:

gęsta śmietana

cukier puder

CZAS PRZYGOTOWANIA: OK. 30 MIN

POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Zaczniemy od ciasta. Na blat wysypujemy kupkę mąki, robimy po środku dziurkę, wsypujemy sól i wlewamy łyżkę oleju. Zaczynamy ugniatać ciasto. Stopniowo dodajemy cienkim strumykiem wodę, uważając, aby się nie poparzyć. W razie potrzeby dodajemy trochę więcej wody niż w przepisie - ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Formujemy kulkę i przykrywamy ciepłym talerzem (ja swój podgrzałam w mikrofali) i odstawiamy na 15 minut.

2. W czasie, gdy nasze ciasto odpoczywa, przygotowujemy nadzienie. W misce dokładnie mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na bok.

3. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Bierzemy jedną z nich, resztę przykrywamy folią spożywczą, żeby nie wyschło. Rozwałkujemy cienko i przy pomocy szklanki wycinamy kółka (ok. 10 kółek z jednego kawałka ciasta). Na każde kółko wykładamy 1 czubatą łyżeczkę nadzienia i dokładnie zaklejamy krawędzie. Można się wspomóc widelcem :)

4. Pierogi wrzucamy partiami na osolony wrzątek z odrobiną oleju. Gotujemy 2 minuty od wypłynięcia pierogów. Wykładamy na talerze.

5. Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem i wykładamy na pierogi. Smacznego! :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną