Przepis
SKŁADNIKI:
50 dag piersi kurczaka
2 łyżki oleju
4 płaskie łyżeczki przyprawy gyros
szklanka wrzącej wody
2 cebule – można dać mniej, sparzyć ją wrzącą wodą, albo zastąpić porem
6-8 ogórków konserwowych
ketchup
majonez
puszka kukurydzy konserwowej
średniej wielkości kapusta pekińska
sól
1-2 pomidory
WYKONANIE:
Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę i obsmażyć na rozgrzanym oleju. Zalać szklanką wrzącej wody, dodać przyprawę gyros i gotować bez przykrycia do całkowitego odparowania wody, ostudzić.
Liście kapusty pekińskiej przekroić wzdłuż na pół i pokroić w cienkie paski. Lekko posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie osączyć z powstałego sosu.
W szerokiej salaterce ułożyć na dnie wystudzone mięso, polać je ketchupem.
Następnie ułożyć warstwę pokrojonej w cieniutkie piórka cebuli i pokrojonych w kosteczkę ogórków.
Na ogórkach rozsmarować cienką warstwę majonezu i polać ketchupem.
Następnie rozłożyć osączoną z zalewy kukurydzę i przygotowaną kapustę pekińską.
Wierzch sałatki posmarować cienką warstwą majonezu i obłożyć pokrojonym w półplasterki lub kostkę pomidorami.