Warstwowa sałatka gyros

Ewelina
Przekąski
05.01.2015 9:57
Warstwowa sałatka gyros

Przepis

SKŁADNIKI:

50 dag piersi kurczaka

2 łyżki oleju

4 płaskie łyżeczki przyprawy gyros

szklanka wrzącej wody

2 cebule – można dać mniej, sparzyć ją wrzącą wodą, albo zastąpić porem

6-8 ogórków konserwowych

ketchup

majonez

puszka kukurydzy konserwowej

średniej wielkości kapusta pekińska

sól

1-2 pomidory

WYKONANIE:

Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę i obsmażyć na rozgrzanym oleju. Zalać szklanką wrzącej wody, dodać przyprawę gyros i gotować bez przykrycia do całkowitego odparowania wody, ostudzić.

Liście kapusty pekińskiej przekroić wzdłuż na pół i pokroić w cienkie paski. Lekko posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie osączyć z powstałego sosu.

W szerokiej salaterce ułożyć na dnie wystudzone mięso, polać je ketchupem.

Następnie ułożyć warstwę pokrojonej w cieniutkie piórka cebuli i pokrojonych w kosteczkę ogórków.

Na ogórkach rozsmarować cienką warstwę majonezu i polać ketchupem.

Następnie rozłożyć osączoną z zalewy kukurydzę i przygotowaną kapustę pekińską.

Wierzch sałatki posmarować cienką warstwą majonezu i obłożyć pokrojonym w półplasterki lub kostkę pomidorami.