Przepis
Składniki:
- 4 marchewki
- seler
- por i pietruszka
- 1 kg ziemniaków
- 100 g kabanosów drobiowych
- 1 duża cebula
- koperek - u mnie mrożony
- 1 łyżka mąki
- domowa vegeta
- 1 łyżka ketchupu
- liść laurowy
- sól, pieprz
- sos sojowy Skworcu
Wykonanie:
W garnku zagotowac wodę - 1,5 litra. Dodać liść laurowy, domową vegetę - 1 łyżka wystarczy, wrzucić pokrojoną marchewkę w kostkę, por, seler i pietruszkę w całości. Gotować do miękkości.
Na patelnię wrzucić pokrojoną w kostkę cebulkę, dodać łyżkę oleju i dusić do miękkości. Następnie wyciągnąć por, seler i pietruszkę i wrzucić pokrojone w większą kostkę ziemniaki. Do cebuli dodać pokrojone kabanosy, chwilkę podsmażyć i wlać 100 ml wody, zagotować i dodać 1 łyżkę mąki. Wymieszać, aby nie było grudek i wrzucić wszystko do zupy. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać koperek, łyżkę sosu sojowego, w razie potrzeby jeszcze odrobinę soli, pieprz i łyżkę ketchupu.
Gotową zupę przelać do talerzy, posypać koperkiem.
Smacznego :-)