Makowiec "Czarna Róża"

Samira
03.01.2015 17:40
Makowiec "Czarna Róża"

Przepis

SKŁADNIKI na średnią blaszkę o wym. ok. 24x16 cm

ciasto:

600 g mąki

100 g miękkiego masła

200 ml letniego mleka

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 proszek do pieczenia

200 g cukru pudru

1 duże jajko lub 2 małe

szczypta soli

masa makowa:

500-600 g gotowej masy makowej aromatyzowanej smakiem rumowym

krem:

1 l mleka

3 torebki budyniu waniliowego słodzonego

250 g masła

polewa:

150-200 g ciemnej czekolady (najlepiej powyżej 70%)

1 łyżka masła

Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do 180*C

elementy ciasta: zagnieść wszystkie składniki na ciasto,Dla wygody najlepiej zrobić to robotem z końcówkami do chleba.Z ciasta uformować wałek i podzielić go na 6 równych części

Dwie części ciasta rozwałkować dokładnie na dwa równe prostokąty wielkości dna średniej płaskiej blaszki do pieczenia (ok24z16 cm).To będzie spód i góra ciasta.Z pozostałych będą rolady makowe.

Upiec na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) prostokąty jeden po drugim.Chyba,że mamy dwie identyczne blaszki i można oba upiec jednocześnie.

Piec w 180*C przez 10 min

Pozostałe 4-ry części rozwałkować i zrolować kolejno każdą z nich tak jak dalej opisuję: wziąć jedną z pozostałych części ciasta i rozrolować cienko na wielkość dna blaszki w której piekł się spód i góra.

Po rozrolowanym cieście rozsmarować 1/4 części masy makowej.

Ciasto zwinąć luźno w roladę (tak jak standardową roladę makową) i położyć wzdłuż blaszki wyłożoną papierem do pieczenia

Tak samo postąpić z pozostałymi 3-ma częściami.

Wszystkie 4-ry rolady ułożyć obok siebie na blaszce i piec w nagrzanym do 180*C przez 20-25 minut aż nabiorą jasno bursztynowego koloru.Nie trzeba niczym smarować.

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić.

masa budyniowa: w między czasie przygotować budyń i odstawić go by przestygł.

Do letniego już budyniu wmieszać masło.Ważne aby budyń nie był zbyt gorący bo chodzi o to aby masło w trakcie łączenia tylko zmiękło ale nie stało się zupełnie płynne i przeźroczyste.

składanie warstw: połowę masy budyniowej rozsmarować na spodzie czyli na jednym z płasko upieczonych ciast.

Na warstwie budyniowej ułożyć 4-ry rolady makowe obok siebie

Kolej na drugą połowę budyniu którą należy rozsmarować na roladach wyrównując powierzchnię.

Na równo rozsmarowanym budyniu położyć drugi płat ciasta i wszystko leciutko docisnąć by budyń dokładnie wypełnił ewentualne puste przestrzenie.

Boki można pozostawić oczywiście nie obsmarowane.Można jednak odłożyć już na początku odpowiednią ilość budyniu by to właśnie na końcu zrobić.

polewa czekoladowa: trochę więcej niż połowę drobno posiekanej czekolady mieszając rozpuścić z masłem nad parą nie nagrzewając jej powyżej 40*C.Czyli mieszając zdjąć znad pary jeszcze kiedy widoczne są nierozpuszczone kawałeczki czekolady.Po chwili rozpuszczą się same.

Do rozpuszczonej czekolady wrzucić pozostałe kawałki co doprowadzi,ze temperatura czekolady obniży się.Zamieszać nie stawiając na ogień i zaczekać aż dodana czekolada zmięknie sama z siebie.Po chwili postawić na ogień mieszając na dosłownie kilkadziesiąt sekund aby nie nagrzewać zbyt mocno czekolady.To najprostsza wersja temperowania czekolady by po zastygnięciu zachowała połysk (nie zmatowiała) i zachowała długo twardość.

Powierzchnię polać płynną czekoladą i odstawić do stwardnienia.

Przed krojeniem nóż nagrzać dobrze pod gorącą wodą.Łatwiej będzie przekroić czekoladę.

Aby pokrojone kawałki i wzór ładnie się prezentowały na stole odkrawać wszystkie brzegi wzdłuż rolady i końcówki.Okrawki zjada gospodyni oczywiście :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną