Kolumbijska zupa ziemniaczana z kurczakiem

Krzysztof
Zupy
03.01.2015 16:10
Kolumbijska zupa ziemniaczana z kurczakiem

Składniki na 4-5 porcji: 2 ćwiartki kurczaka 300 g batatów 400 g ziemniaków 1/2 l mleka 1/2 l wody + do pierwszego gotowania 1/2 łyżki suszonego tymianku 1 mała cebula 2 kukurydze cukrowe 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry 1 łyżka oleju sól, pieprz Do podania: kapary śmietana 12% plasterki avocado CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Cebulę drobno siekamy, czosnek obieramy i zgniatamy. Dodajemy ziemniaki, przesmażamy 2-3 minuty i zdejmujemy z ognia. 2. Kurczaka wkładamy do garnka, zalewamy wodą (tak, aby pokryła całego kurczaka), doprowadzamy do wrzenia i wylewamy, gdy przestaną pojawiać się nowe szumowiny. 3. Kurczaka wkładamy z powrotem do garnka, zalewamy świeżą wodą (1/2 litra) i mlekiem. Zupę nakładamy do głębokich misek tak, aby w każdej znalazły się ziemniaki, kurczak i kukurydza, wkładamy po kilka plastrów awokado, dodajemy ok. 1/2 łyżki kaparów na miseczkę i dodajemy odrobinę śmietany. Następnie wrzucamy mięso z powrotem do garnka, dodajemy posiekaną kolendrę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Wyławiamy z zupy kurczaka, wrzucamy kukurydzę, zwiększamy ognień i gotujemy 10 minut, już bez przykrycia. Wrzucamy cebulę, a gdy się zeszkli (nie zarumieni), dodajemy suszony tymianek i czosnek. Ajiaco bogotano - bo tak nazywa się owa zupa - była dla mnie kompletnym zaskoczeniem. Dodajemy podsmażone warzywa, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 40 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://my-culinaryart.blogspot.com/2015/01/kolumbijska-zupa-ziemniaczana-z.html