Sernik na zimno - Czekoladowe trio

Anna
Ciasta
25.12.2014 13:51
Sernik na zimno - Czekoladowe trio

Przepis

SKŁADNIKI: (na tortownicę 28cm, blachę 24x24cm)

1/2 masła

1 szkl cukru pudru

1 kg twarogu sernikowego (u mnie President)

9 łyżeczek żelatyny

3/4 szkl zimnej wody

600 ml śmietanki 30%

100g czekolady gorzkiej (ja akurat nie miałam więc dałam mleczną+4 łyżki kakao)

100g czekolady mlecznej

100g czekolady białej

Ponadto:

biszkopty

ewentualnie kakao słodkie do dekoracji (u mnie Puchatek)

1. Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić aż napęcznieje. Następnie podgrzewać ją aż do całkowitego rozpuszczenia.

2. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać twaróg.

3. Kilka łyżek masy serowej dodać do żelatyny, miksować do uzyskania gładkiej masy, wlać całość do masy serowej.

4. Śmietankę ubić na sztywno i również dodać do masy serowej. Całość podzielić na 3 części.

5. Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do 1 części masy serowej, zmiksować.

6. Na spód formy rozłożyć biszkopty. Wylać masę z gorzką czekoladą, włożyć na chwilę do zamrażarki.

7. Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do 2 części masy serowej, zmiksować. Wylać na pierwszą warstwę. Włożyć na chwilę do zamrażarki.

8. Czekoladę białą rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do 3 części masy serowej, zmiksować. Wylać na drugą warstwę. Ozdobić kakao lub zetrzeć na wierzch czekoladę. Odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną