Chłopska chata

Ewelina
Ciasta
24.12.2014 12:54
Chłopska chata

Przepis

Składniki ciasto:

3 szklanki mąki

250 g margaryny Palma spółki Bielmar

200 g śmietany (18%)

1 jajko

50 g cukru

2 łyżki nalewki śliwkowej

szczypta soli

Składniki krem:

2 szklanki mleka

4 łyżki cukru

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 żółtko

1 laska wanilii

250 g margaryny Palma spółki Bielmar

Pozostałe składniki:

450 g powideł śliwkowych

1 tabliczka czekolady

kakao

Sposób przygotowania:

Z mąki, margaryny, śmietany, cukru, jajka i nalewki zagnieść ciasto. Owinąć w folię i odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc). 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem i laską wanilii. W połowie szklanki mleka rozprowadzić mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz żółtko. Wlać na gotujące mleko i ugotować budyń a następnie odstawić do wystudzenia. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 15 równych części. Każdą część rozwałkować na prostokąt 10×25 cm. Na każdym rozsmarować powidła i zwinąć w rulonik. Rozkładamy ruloniki na blachach wyłożonych papierem zachowując 2 cm odstępy. Piec 30 minut w piecu rozgrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystygnięcia. Margarynę utrzeć na krem z wystudzonym budyniem. Na tacce układamy blisko siebie 5 ruloników, smarujemy je kremem następnie układamy 4 ruloniki, ponownie krem, kolejne 3 ruloniki, znów krem, 2 ruloniki, ostatnia warstwa kremu i ostatni rulonik. Powinna powstać piramida, którą z zewnątrz smarujemy pozostałym kremem. Oprószamy ciasto kakao i polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Ostawiamy ciasto w chłodne miejsce na min. godzinę.

Smacznego :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną