Pierogi z kapustą i grzybami

Ewelina
20.12.2014 8:18
Pierogi z kapustą i grzybami

Przepis

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

1 szklanka gorącej wody

odrobina soli

1 łyżka oleju

Farsz:

1 kg kapusty kiszonej

8 -10 dag suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki)

1 duża cebula

1 łyżka masła

sól i pieprz

Ponadto:

masło do polania pierogów

Wykonanie:

Grzyby opłukałam, namoczyłam na noc. Na drugi dzień gotowałam około 10-15 minut. Wystudziłam, osączyłam z wywaru (wywar zostawiłam), grzyby bardzo drobniutko posiekałam.

Kapustę zalałam wodą, gotowałam do miękkości kapusty i po wystudzeniu przecedziłam i odcisnęłam a następnie drobno poszatkowałam.

Podobnie cebulę bardzo drobno posiekałam.

Na patelni, na łyżce masła podsmażyłam cebulę, dodałam grzyby i kapustę. Wymieszałam, podsmażyłam. Na koniec doprawiłam do smaku solą i pieprzem.

Mąkę przesiałam do miski, posoliłam i mieszałam widelcem wlewając strumieniem gorącą wodę i olej. Następnie odstawiłam i po wystudzeniu wyrobiłam ręką wolne ciasto. Kiedy już było jedwabiste, odstawiłam znów pod przykryciem na 15 minut. Z ciasta wykrawałam krążki i na każdy nakładałam po łyżeczce farszu. Zlepiałam brzegi.

Kiedy już wszystkie pierogi były ulepione, ugotowałam je w osolonej wodzie.

Po przełożeniu na talerze polałam stopionym masłem

Myślę, że w każdym domu w tym wyjątkowym dniu pierogi smakują najlepiej. Życzę, jak zwykle... SMACZNEGO!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną