Makowiec pod bezą

Ewelina
Ciasta
19.12.2014 22:09
Makowiec pod bezą

Przepis

(foremka 24x36 cm)

Składnik na masę makową:

400 g suchego maku

250 ml mleka

1 łyżka miodu

100 masła

220 g podłużnych biszkoptów (można zamienić na herbatniki)

4 jajka

120 g cukru

½ łyżeczki ekstraktu migdałowego

½ łyżeczki proszku do pieczenia

kilka wyłuskanych orzechów włoskich

Składniki na spód ciasta:

300 g mąki pszennej

150 g masła

1 łyżeczka cukru pudru

1 łyżka gęstej śmietany

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

4 żółtka jajek (białka zostawić do bezy)

odrobina soli

Składniki na bezę:

4 białka

szczypta soli

120 g cukru

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Wykonanie masy makowej:

Mleko, miód i masło zagrzałam w garnku i po wymieszaniu wsypałam mak. Odstawiłam do napęcznienia na około godzinę.

W tym czasie przygotowałam spód ciasta:

Do miski przełożyłam wszystkie składniki. Posiekałam. Szybko zagniotłam ciasto, żeby nie ogrzało się od ręki, zawinęłam w folię i włożyłam do zamrażarki na minimum 30 minut.

Piekarnik włączyłam na 180 °C (g/d).

Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Na tarce jarzynowej o grubych oczkach starłam zimne ciasto. Lekko uklepałam powierzchnię i wstawiłam na około 30 -40 minut.

Masa makowa:

Mak przełożyłam na gęste sitko wyścielone gazą. Po około 20 minutach odciśnięty mak zmieliłam dwukrotnie w maszynce do mięsa przez sitko o drobniutkich oczkach.

Biszkopty zmieliłam w blenderze, wsypałam do maku.

Jajka z cukrem zmiksowałam na gładką masę, wymieszałam z makiem, dodałam ekstrakt migdałowy, proszek do pieczenia a na końcu posiekane orzechy. Całość dobrze wymieszałam.

Masę wyłożyłam na wystudzony spód ciasta, wyrównałam powierzchnię.

Beza:

Białka spieniłam z odrobiną soli. Ubijałam mikserem na wysokich obrotach dosypując po łyżce cukier. Piana ma byś gęsta i lśniąca. Kiedy się weźmie odrobinę piany między palcami nie powinny być w niej wyczuwalne drobinki cukru. Wówczas jest doskonale ubita i możemy dodać mąkę ziemniaczaną.

Pianę wyłożyłam na masę makową i ponownie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 °C (termoobieg) na 45-50 minut.

Po tym czasie piekarnik wyłączyłam i studziłam ciasto przy uchylonych drzwiczkach przez 15 minut .

Kiedy tylko ciasto przestygło od razu odkroiłam kawałek, żebyśmy mogli spróbować.

Szkoda słów... to trzeba zrobić i samemu skosztować. Masa makowa jest wilgotna, z wyczuwalnym aromatem migdałów i smakiem orzechów oraz miodu.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną