Sernik mocno cytrynowy

Ewelina
Ciasta
15.12.2014 13:47
Sernik mocno cytrynowy

Przepis

(tortownica o średni. 24 cm)



Składniki:

¾ szklanki płatków kukurydzianych

1 szklanka orzechów pistacjowych

¼ szklanki cukru pudru

100 g roztopionego masła

Nadzienie:

500 g twarogu sernikowego

500 g sera ricotta

4 jajka

1 puszka(400 g) słodzonego mleka skondensowanego

¼ szklanki cukru

sok i skórka z 3 cytryn

cukier puder do dekoracji

Wykonanie:

Rozgrzałam piekarnik do 200 °C (z termoobiegiem).

Tortownicę posmarowałam grubą warstwą masła a spód dodatkowo wyłożyłam papierem do pieczenia.

Orzechy opiekłam w kuchence na lekko rumiano przez około 2 minuty. Następnie rozdrobniłam siekając nożem a potem rozgniotłam na miałko przy pomocy wałka do ciasta.

Płatki kukurydziane przesypałam do woreczka foliowego i również rozgniotłam wałkiem. Połączyłam orzechy i płatki, dodałam cukier i wymieszałam.

Do suchej masy dodałam masło i miksowałam do czasu kiedy okruchy się nawilżyły. Masę rozprowadziłam na dnie tortownicy. Wstawiłam do lodówki aby się schłodziło.

Twaróg zmiksowałam z serem rocotta. Kiedy masa już była gładka wbijałam pojedynczo jajka, miksując po każdym dodanym jajku.

Nie przerywając ubijania wlałam cienkim strumieniem mleko skondensowane. Na koniec wsypałam cukier i dobrze wymieszałam. Dodałam sok i skórkę z cytryny. Znów starannie zmiksowałam.

Masę przelałam na schłodzony spód i piekłam najpierw 10 minut w temp. 200 °C. Następnie zmniejszyłam temperaturę do 165 °C i piekłam jeszcze 40 minut (ewentualnie można do momentu aż boki ciasta będą całkowicie ścięte natomiast środek nie zetnie się całkowicie). Wyłączyłam piekarnik i pozostawiłam w nim ciasto do ostygnięcia.

Po ostudzeniu wstawiłam do lodówki aby je schłodzić.

Sernik wyjęłam z tortownicy a przed podaniem posypałam cukrem pudrem i udekorowałam wiórkami ze skórki cytrynowej.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną