Mandarynka

Krzysztof
Ciasta
15.12.2014 10:48
Mandarynka

Przepis

Składniki:

5 jajek

100 g mąki pszennej

100 g mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

200 g cukru pudru plus 3 łyżki

2 budynie śmietankowe

750 g kremówki

2 puszki mandarynek

3 śmietan fixy

1 łyżka żelatyny

1 l soku pomaranczowego

1/3 szklanki wody

Białka ubij z 200 g cukru pudru.

Stopniowo dodawaj żółtka,mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Wystudź.

Ciasto nasącz zalewą z mandarynek.

Budynie ugotuj na soku.

Gorący budyń wyłóż na ciasto. Gdy budyń wystygnie ułóż osączone z zalewy mandarynki.

Kremówkę ubij,pod koniec dodając pozostały cukier,śmietan fixy i rozpuszczoną w1/3 szklanki żelatynę.

Ubitą kremówkę wyłóż równomiernie na mandarynkach.

Schłódź przez kilka godzin w lodówce.

Ciasto dodatkowo możesz udekorować mandarynkami.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną