Kurczak w płatkach kukurydzianych

Ewelina
Obiad
15.12.2014 12:49
Kurczak w płatkach kukurydzianych

Przepis

SKŁADNIKI :

4 filety z kurczaka

2 szklanki drobno pokruszonych chipsów kukurydzanych tortilla

1/2 szklanki mąki pszennej

1 jajko

sól, ostra papryka i czosnek w proszku do smaku

SOS MUSZTARDOWY :

2 łyżki musztardy sarepskiej

2 łyżki majonezu

szczypta oregano i bazylii

1 łyżka gęstej śmietany

sól, pieprz do smaku

Składniki sosu dokładnie mieszamy, doprawiamy przyprawami. Odkładamy do schłodzenia.

PRZYGOTOWANIE :

Filety z kurczaka myjemy, osuszamy. Pokruszone chipsy przekładamy do miski, do drugiej wbijamy jajko i roztrzepujemy. Do trzeciej wsypujemy mąkę. Żaroodporne naczynie smarujemy odrobiną oliwy, filety obtaczamy w mące, następnie w jajku a na koniec w chipsach. Panierowane piersi układam w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy folia aluminiową (unikniemy spieczenia chipsów ) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190-200 *C, pieczemy około 40 minut. Ja pod koniec pieczenia zdjęłam folię aluminiową i pozwoliłam mięsu lekko się podpiec.

Podajemy piersi pokrojone na kawałki lub w całości, polane sosem musztardowym z dodatkiem frytek i surówką.

Przy krojeniu mięsa, panierka trochę odpada, więc dobrze jest kroić mięso na większe kawałki.

Smacznego.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną