Pyszna zapiekanka

Ewelina
Zapiekanki
10.12.2014 17:29
Pyszna zapiekanka

Przepis

SKŁADNIKI :

6 plastrów schabu bez kości

0,5 kg pieczarek pokrojonych w plastry

1 cebula,obrana,pokrojona w plastry

sól,pieprz,słodka papryka

15 dkg dowolnego sera żółtego

1-2 jajka

mąka do obtoczenia mięsa około 1 szklanka

olej do podpieczenia kotletów

koperek do posypania zapiekanki

250 gram dowolnego makaronu (świderki,muszelki,kokardki,penne )

SOS BESZAMELOWY :

Polecam sprawdzony przepis : sos beszamelowy

Sosu ilościowo wystarcza do polania całej zapiekanki.

PRZYGOTOWANIE :

Schab myjemy i osuszamy,rozbijamy na desce do krojenia,następnie przyprawiamy solą,pieprzem i słodką papryką.

Jajka roztrzepujemy w miseczce i panierujemy kotlety w jajku i mące.Na patelni rozgrzewamy olej,pieczemy kotlety z jednej i drugiej strony na złoto.Mięso przekładamy na talerz.

Na tą samą patelnię(zlewamy nadmiar oleju) przekładamy pokrojone pieczarki,cebulę i doprawiamy sola oraz odrobiną pieprzu.Lekko podlewamy wodą (1/4 szklanki wody) i mieszając pieczemy aż całe płyny z pieczarek odparują.

Do przygotowanego sosu beszamelowego (przepis powyzej)dodajemy pieczarki (troszkę zostawiamy do posypania na wierzch zapiekanki),wszystko mieszamy.

Makaron gotujemy al-dente,odcedzamy i przekładamy na dno naczynia do zapiekania.Na to układamy nasze kotlety,jeden obok drugiego.

Sos beszamelowy wylewamy na kotlety,lekko je uchylając widelcem tak aby część sosu dostała się do makaronu,na koniec wyrównujemy wierzch zapiekanki.

Posypujemy startym serem i resztą pieczarek.

Wkładamy zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180 *C (termoobieg lub funkcja grilla) i pieczemy do momentu,aż całe danie się zarumieni (około 15-25 minut ).

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną