Ciasto z jabłkami i oliwą

Krzysztof
09.12.2014 12:26
Ciasto z jabłkami i oliwą

Przepis

przepis z „Bake like an Italian” Catherine Fulvio

Składniki na okrągłą formę o średnicy 23cm:

120g rodzynek

60ml słodkiego wina deserowego lub soku jabłkowego

180g złocistego drobnego cukru do wypieków (użyłam demerara)

3 duże jajka

120ml oliwy extra virgin

350g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki mielonego imbiru

1/2 łyżeczki soli

500g jabłek

skórka otarta z cytryna plus sok

Wykonanie:

Rodzynki zalej winem lub sokiem i odstaw do nasączenia na około 30 minut.

Jabłka umyj, obierz i pokrój w niedużą kostkę. Dodaj trochę soku z cytryny, by nie ściemniały, wymieszaj i odstaw.

Mąkę przesiej z proszkiem, sodą oraz przyprawami.

Jajka oraz cukier umieść w misie miksera i ubijaj kilka minut, aż powstanie jasna, puszysta masa. Jeśli użyjesz drobnego cukru wystarczy około 4 minut, przy grubszym demerara potrwa to nieco dłużej (najlepiej sprawdzić rozcierając odrobinę masy jajecznej pomiędzy palcami, by sprawdzić, czy cukier się rozpuścił).

Oliwę podgrzej odrobinę i wlej cienką strużką do piany z jajek, miksując cały czas.

Stopniowo dodawaj do masy przesiane suche składniki do masy oliwno-jajecznej, mieszając delikatnie metalową łyżką. Na tym etapie ciasto będzie dość gęste, ale takie właśnie ma być.

Dodaj do masy pokrojone jabłka oraz skórkę otartą z cytryny i wymieszaj. Na koniec dodaj odsączone rodzynki.

Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 60minut, aż patyczek wbity w środek będzie suchy po wyjęciu. W razie potrzeby przykryj w trakcie pieczenia folią aluminiową, by wierzch się nie przypiekł.

Upieczone ciasto wyjmij delikatnie z formy i wystudź na kratce.

Smacznego :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną