Zupa cebulowa

Ewelina
Zupy
08.12.2014 12:44
Zupa cebulowa

Przepis

Składniki na 4 porcje:

4 cebule

2 łyżki oleju

20 dag masła

2 łyżeczki cukru pudru

2 ząbki czosnku

1 i 1/2 litra wywaru wołowego

1 i 1/2 szkl. wytrawnego wina

sól i pieprz

1 łyżeczka suszonego tymianku

4 kromki bagietki

10 dag żółtego sera

Wykonanie:

Cebulę obrać, pokroić w piórka albo w kostkę. Do rondla włożyć masło, wlać olej. Podgrzać. Dodać cebulę i cukier. Smażyć na małym ogniu około 20 minut, często mieszając aż nabierze mleczno-brązowej barwy. Można dodać nieco wody, bo cebula nie może się przypalić, a jedynie lekko zrumienić. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do cebuli razem z tymiankiem. Wlać wywar, białe wino, dodać sól, pieprz i gotować około 30 minut na wolnym ogniu. Zupę można zmiksować.

W międzyczasie przygotowuję pieczywo– w rozgrzanym piekarniku przypiekam na rumiano kromki chleba lub bagietki posypane startym żółtym serem, a następnie pozostawiam je w środku przy uchylonych drzwiach, żeby nie wystygły.

Zupę wlałam do żaroodpornych naczynek i w każdym umieściłam po jednej grzance z roztopionym serem, na wierzchu, posypałam jeszcze dodatkową porcją sera i świeżo zmielonym pieprzem. Teraz już można wstawić do piekarnika i zapiekać do momentu kiedy ser zacznie się topić na grzankach.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną