Sernik pomarańczowy na piernikowym spodzie

Ewelina
Ciasta
08.12.2014 8:23
Sernik pomarańczowy na piernikowym spodzie

Przepis

.Składniki na spód:

180 g ciasteczek korzennych

1 łyżka przyprawy do piernika

50 g masła

Składniki masa serowa:

1 kg sera

6 jajek

¾ szklanki cukru

2 budynie śmietankowe

100 g dżemu pomarańczowego

skórka otarta z jednej pomarańczy

sok z połowy pomarańczy

Składniki polewa:

1 tabliczka czekolady

kandyzowana skórka pomarańczy

skórka otarta z połowy pomarańczy

Sposób przygotowania:

Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze z dodatkiem przyprawy do piernika. Rozpuszczamy masło i dodajemy do ciasteczkowej masy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę i wkładamy do lodówki. Masę serową przygotowujemy ucierając żółtka z cukrem, a gdy ten się rozpuści dokładamy po łyżce sera. Gdy masa się połączy dodajemy otartą skórkę pomarańczy, oraz sok i dżem z pomarańczy a na koniec budynie. W drugiej misce ubijamy na sztywną pianę białka. Ubite białka łączymy z serem delikatnie mieszając. Wyjmujemy z lodówki tortownicę wyłożoną ciasteczkami i wylewamy na nią masę serową. Pieczemy ok 70 minut w 180 stopniach. Po wystygnięciu polewamy sernik czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i posypujemy skórką pomarańczy.

Smacznego :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną