Krem z pomidorków z serkiem

Ewelina
Zupy
07.12.2014 10:31
Krem z pomidorków z serkiem

Przepis

Składniki:

cebula

2 łyżki oliwy z oliwek

3 pomidory bez skóry

300 ml bulionu drobiowego

100 g sera rokpol

½ łyżeczki sosu "sambal oelek"

½ szklanki śmietany kremówki 36%

sól, świeżo zmielony czarny pieprz, cukier

łyżka pestek z dyni

tymianek do smaku

Wykonanie:

Cebulę obrałam, pokroiłam w drobną kostkę, podsmażyłam na gorącej oliwie. Dodałam pomidory, chwilę podgotowałam, wlałam bulion i jeszcze gotowało się na dużym ogniu około 5 minut. Ser rokpol pokroiłam na małe kosteczki i ¾ ilości tego sera dodałam do wywaru, doprawiłam do smaku solą, pieprzem, cukrem i pastą sambal oelek. Zmiksowałam cały krem.

Pod koniec dodałam śmietanę. Przed podaniem ułożyłam na wierzchu pozostały ser i prażone pestki dyni, posypałam roztartym tymiankiem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną