Piernik z powidłami

Ewelina
Ciasta
06.12.2014 9:50
Piernik z powidłami

Przepis

Piekłam w blaszce z wyposażenia piekarnika,(37x35 cm) około 15 minut w 170 st. C Po upieczeniu blaty studzę, następnie owijam w ściereczki , wkładam do reklamówki i znowu wynoszę do zimnego, zostawiam na tydzień.

Masa:

3 szklanki mleka

8 pełnych łyżek grysiku

4 łyżki cukru

1 łyżka cukru z wanilią

25 dag masła

2 łyżki cukru pudru

25 g wódki ( kieliszek)

+ 50 dag powideł śliwkowych

Polewa:

3 czekolady gorzkie ( 30 dag)

250 ml śmietanki 30 %

10 dag mielonych migdałów

Masa grysikowa:

Mleko gotuję z cukrem i wanilią, na gotujące wsypuję powoli grysik i energicznie mieszam aby nie zrobiły się grudki. Ugotowany odstawiam do wystudzenia.

Ucieram masło z cukrem pudrem i dodaję po łyżce zimnego grysiku, na koniec wlewam wódkę.

Polewa:

Śmietankę wlewam do garnuszka, dodaję połamaną czekoladę i podgrzewam w kąpieli wodnej do połączenia się składników, wsypuję zmielone migdały i mieszam.

Blaty piernika smaruję powidłami i masą grysikową. Dzielę na mniejsze pierniki. Wierzch smaruję przestudzoną polewą i dekoruję.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną