Szarlotka z płatków owsianych z masłem orzechowym i miodem

Food-MaVie
Przepisy
05.12.2014 12:15
Szarlotka z płatków owsianych z masłem orzechowym i miodem

Przepis

Składniki:

400g płatków owsianych

200g twardego masła

2 łyżki miodu

2 łyżki masła orzechowego

Litrowy słoik uprażonych jabłek

Wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie:

Pokrojone w kostkę masło połączyć z płatkami owsianymi, dodać miód i masło orzechowe. Wszystko razem zagnieść, w razie potrzeby dosypać płatków, uformować w kulę i włożyć na pół godziny do lodówki.

Po wyjęciu 3/4 ciasta wyłożyć na spód blachy i rozprowadzić równomiernie palcami. Wstawić do piecyka rozgrzanego do 180 stopni C na około 30-40 min.

Następnie na podpieczony spód wyłożyć równomiernie jabłka. Pozostałym ciastem przykryć jabłka i zapiec w piekarniku do momentu, aż ciasto nabierze kolorów. Voila!

Masło orzechowe:

Do zmielonych maszynką do mięsa orzechów dodać miękkie masło i szczyptę soli. Wymieszać. Przechowywać w lodówce.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną