Super sernik

Krzysztof
Przepisy
02.12.2014 22:04
Super sernik

Przepis

Prezentuję dzisiaj przysmak z przepisu Ewy, który towarzyszy górskim wędrówkom Sądeckiego PttNS Beskid. Najlepszy sernik jaki jadłam, kocham ten przepis za to, że nie muszę mielić sera, a smak jest wyśmienity. Lekko wilgotny, pod bezowo - kokosową pierzynką, na kruchym spodzie, a do tego garść żurawiny, wiśni lub innych bakali, (wiśnie mile widziane z posmakiem wiśniówki :).

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki krupczatki

1/2 szklanki cukru kryształu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 jajo

1 żółtko

2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany

1/2 kąski margaryny

Ciasto zagnieść. Foremkę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie spód oraz boki wypełnić cienką warstwą ciasta.

Składniki na masę serową:

1,4 kg dobrego wiejskiego twarogu

1/2 litra mleka

1 budyń waniliowy lub śmietankowy

3 żółtka

1 jajo

1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy

żurawina, wiśnia lub inne bakalie

1. Wszystkie składniki oprócz bakali umieszczamy w blenderze i miksujemy kilka minut, aż masa będzie zupełnie gładka. Na koniec dodajemy bakalie i łączymy z masą serową. Jeśli nie macie blendera to wystarczy zwykły mikser z ostrą nakładka do rozdrabniania, aby dobrze rozdrobnić ser.

2. Gotową masę serową przelewamy na przygotowane ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy sernik przez 40 minut, następnie na wierzch wylewamy bezowo - kokosowa polewę i pieczemy jeszcze ok 10-15 minut. Po upieczeniu sernik odstawić do wystudzenia.

Składniki na warstwę bezowo - kokosową:

4 białka pozostałe z ciasta i masy serowej

4 łyżki cukru kryształu

10 dag kokosu

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i łączymy razem z masą z białek. Masę bezową rozsmarowujemy na podpieczony sernik.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną