Śledź po kaszubsku

Krzysztof
Przekąski
02.12.2014 18:49
Śledź po kaszubsku

Przepis

SKŁADNIKI MARYNATY :

filety śledziowe solone 500 g

1/2 szklanki octu

1 szklanka wody

pieprz i ziele po 4 ziarenka

1 łyżeczka gorczycy

1 liść laurowy

2 łyżki cukru

kilka rodzynek i żurawiny

SOS :

4 duże cebule, obrane i pokrojone w talarki

4 łyżeczki przecieru pomidorowego 30 % ( 1/2 słoiczka)

1 łyżka cukru

4-6 łyżek oleju

sól, pieprz do smaku

po łyżce rodzynek i żurawiny suszonej

1/2 szklanki wody lub troszkę więcej

PRZYGOTOWANIE :

Filety śledziowe odsączamy z solanki, następnie moczymy w wodzie 1-2 godziny.

Składniki marynaty ( bez śledzi ) umieszczamy w garnku, zagotowujemy. Zakręcamy gaz, pozostawiamy do ostygnięcia.

Odsączone filety śledziowe przekładamy do marynaty i pozostawiamy w chłodnym miejscu na kilka godzin albo całą noc. Po tym czasie śledzie odcedzamy.

Cebulę pokrojoną w talarki podpiekamy na oliwie na patelni, dodajemy rodzynki i żurawinę, wsypujemy cukier i chwilkę prużymy. Następnie wlewamy wodę , dodajemy przecier, przyprawy i prużymy kilka minut, cały czas mieszając. Sos powinien miec gęstą konsystencję.

Filety śledziowe kroimy wzdłuż na dwie połówki, każdy filet smarujemy sosem i zwijamy w koreczki spinając je wykałaczką.Układamy na salaterce z sosem.

Śledzie można również pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski przekładając je sosem.

Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną