Najlepsza szarlotka

Ewelina
Ciasta
30.11.2014 11:09
Najlepsza szarlotka

Przepis

Szarlotka najlepsza - pyszna babcina szarlotka dla gości

U babci jest słodko,

świat pachnie szarlotką.

No proszę, zjedz jeszcze ździebełko

i głowa do góry!

Odpędzę te chmury

i niebo odkurzę miotełką.

Nie ma jak babcia,

jak babcię kocham,

bez babci byłby kiepski los.

Jak macie babcię to się nie trapcie,

bo wam nie spadnie z głowy włos.

U babci jest słodko ,

świat pachnie szarlotką ,

a może chcesz placka spróbować?

Popijasz herbatę i słońce nad światem

już świeci jak złoty samowar.

No tak i mnie szarlotka kojarzy się z Babcią i dzieciństwem:)

Zapraszam na pyszną szarlotkę na kruchym cieście pachnącą cynamonem... ,mniam :)

pyszna babcina szarlotka

2 kg jabłek

Cynamon

Kisiel poziomkowy

3 łyżki cukru

Ciasto:

4 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

20 dag masła lub margaryny

¾ szklanki cukru

2 całe jajka + 2 żółtka

4 łyżki gęstej śmietany

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam do miski , dodaję resztę składników i zagniatam ciasto. Dzielę go na dwie części , mniejszą i większą , owijam folią i chowie do lodówki.

Przygotowuję jabłka, myję i obieram, ścieram na tarce o grubszych oczkach, przekładam na sitko aby odciekły z nadmiaru soku. Następnie mieszam w misce z cynamonem i cukrem, ilość cukru zależy od słodkości jabłek. Na koniec dodaję kisiel (proszek) i mieszam.

Wyciągam ciasto z lodówki i wykładam większą część na dno blaszki ( 24x35) wyłożonej papierem do pieczenia . Na ciasto wykładam jabłka , nakrywam rozwałkowaną mniejszą częścią ciasta .Nakłuwam widelcem w paru miejscach.

Piekę 50 minut w 180 st.C

Po upieczeniu studzę , zimną szarlotkę posypuję cukrem pudrem.

Ciepła też smakuje i to bardzo;)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną