Przepis
Składniki na jedną wytrawną tartę z cukinią i oliwkami:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 kulka mozzarelli
100 ml kwaśnej śmietany
garść świeżych liści bazylii
kilka czarnych oliwek
1/3 cukinii
2 jajka
sól, pieprz
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasto francuskie rozwijamy na blasze do pieczenia wraz z załączonym kawałkiem papieru, zawijamy rant, nakłuwamy gęsto widelcem i pieczemy 8 minut do lekkiego zarumienienia. Jeżeli ciasto zbytnio wyrośnie na środku, po prostu je zgniatamy :)
2. Mozzarellę ucieramy na tarce o grubych oczkach, bazylię drobno siekamy. W misce łączymy jajka, śmietanę, mozzarellę, bazylię, doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy równomiernie na podpieczone ciasto francuskie, na wierzchu układamy pokrojone w krążki oliwki i pokrojoną w plastry cukinię. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Przed podaniem odstawiamy na 5 minut do "odetchnięcia". Smacznego! :)
Po więcej inspirujących przepisów zapraszam na blog :)