Ciasto makowo-kokosowe

Krzysztof
Przepisy
29.11.2014 12:30
Ciasto makowo-kokosowe

Przepis

Składniki na małą prostokątną blachę ( ok.35x24):

kruche ciasto

300g mąki

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki kakao

4 łyżki cukru

100g margaryny

3 żółtka

masa makowa

300g maku

2 jajka

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki miodu

5 łyżek cukru

masa kokosowa

100g wiórków kokosowych

3 białka

7 łyżek cukru pudru

1 szczypta soli

kruszonka

50g margaryny

2 łyżki kakao

100 g mąki

3 łyżki cukru

+ odrobina margaryny i mąki do przygotowania formy

Mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 20 minut.

Przygotowujemy kruche ciasto. Suche składniki przesiewamy do miski, dodajemy pokrojoną na kawałki margarynę, a na końcu żółtka. Zagniatamy ciasto.

Blachę wysmarowujemy margaryną i posypujemy mąką. Wykładamy ciasto i rozkładamy je palcami na całej powierzchni blachy. Wkładamy do lodówki.

Następnie robimy warstwę kokosową. Białka ubijamy z solą na sztywno, następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier puder. Ucieramy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy.

Mak osączamy na sicie. Mielimy trzykrotnie w maszynce z małymi oczkami. Jajka ubijamy z cukrem na kogel mogel. Mak mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy ubite jajka i dokładnie łączymy składniki.

Dodajemy miód i ponownie mieszamy.

Składniki kruszonki mieszamy w misce, zagniatamy i kruszymy, próbujemy czy odpowiada nam słodycz kruszonki, ewentualnie dosładzamy.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Wyjmujemy ciasto z lodówki. Na ciasto wykładamy masę makową, rozkładamy ją równomiernie. Następnie rozsmarowujemy równo masę kokosową, a na końcu posypujemy ciasto kruszonką.

Pieczemy około 45 minut.

Gdy beza kokosowa będzie sucha, ciasto jest gotowe.

Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną