Sernik Złota Rosa

Ewelina
Ciasta
27.11.2014 22:58
Sernik Złota Rosa

Przepis

Sernik z pianką -sernik złota rosa -lany sernik

Serniki to nasze ulubione ciasta, pod każdą postacią , zawsze znikają jako pierwsze ze stołu.

Jakieś 20 lat temu poznałam przepis na "Lany sernik z rosą" konsystencja masy sernikowej jest tak rzadka że piekąc go po raz pierwszy miałam "serce na ramieniu " Jednak moje obawy były niepotrzebne, bo sernik wyszedł idealny. Po wystygnięciu, na piance, tworzą się niby kropelki rosy;)

Jeśli go nie piekliście to polecam, jest przepyszny :)

Nie wie jakim cudem go wcześniej nie opublikowałam :)

Sernik złota rosa

Ciasto:

125 g margaryny

pół szklanki cukru

2 szklanki mąki

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka

Ser:

kg sera mielonego ( użyłam z wiaderka, bez polepszaczy )

łyżka cukru z wanilią

3 -4 łyżki cukru

2 jajka + 4 żółtka

2 szklanki mleka

2 budynie śmietankowe ( bez cukru)

pół szklanki oleju

Na piankę :

4 białka

pół szklanki cukru

szczypta soli

Z podanych składników zagniatam ciasto, wylepiam nim blaszkę ( 24 x 36) wyłożoną papierem do pieczenia.

Ser przekładam do miski , dodaję cukry, jajka, ser i olej , miksuję całość.

Budynie dokładnie mieszam w mleku i dodaję do sera, ponownie miksuję do połączenia się wszystkich składników. Masa jest rzadka i taka ma być. Przelewam ją na ciasto. Wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę około 45 minut .

Białka ubijam z solą i cukrem na sztywno. Wykładam na podpieczony sernik i piekę jeszcze około 20 minut, do lekkiego przyrumienienia piany, nie za mocno bo nie wyjdą „kropelki rosy”

Po upieczeniu zostawiam sernik na jakieś 15 -20 minut w lekko uchylonym piekarniku, następnie wyciągam i odstawiam do wystudzenia, wyciągam z blaszki jak całkiem ostygnie.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną