Sajgonki party

Malgorzata
26.11.2014 0:04
Sajgonki party

Przepis

Sajgonki party

Szybka i zdrowa przekąska. Tradycyjne sajgonki w nowoczesnej, odchudzonej i kolorowej wersji. Sprawdzą się także przy niezapowiedzianych gościach, bo czasu na ich przygotowanie nie trzeba zbyt wiele.

SuperFood - grzyby shitake (o których się mówi, że leczą wszystko z wyjątkiem śmierci ;) ), sezonowe warzywa, dietetyczne białko z nutą wędzonki i aromatyczny sos z tahini, imbirem, czosnkiem i chili. Jeśli ciasno je zwiniecie nie będą potrzebne sztućce. Można sajgonkę wziąć w dłoń i maczać w miseczce z sosem.

Czas przygotowania: 20 minut

Porcje: 10

Składniki:

Newella wędzona 200 g,

2 marchewki,

4 liście jarmużu,

10 grzybów shitake,

10 płatów różowych,

2 łyżki soku z buraka,

Świeża kolendra,

½ łyżeczki soli,

½ łyżeczki cukru,

Sezam do przybrania.

SOS:

Ok. 3 cm kawałek imbiru,

1 chili,

2 ząbki czosnku,

1 łyżeczka tahini (lub masła orzechowego),

100-150 ml sosu sojowego,

Sok z ½ cytryny,

1 łyżeczka sosu rybnego,

Syrop z agawy do smaku,

Przegotowana woda.

Przygotowanie:

Przygotować sos: chili, czosnek i imbir drobno posiekać, dodać pozostałe składniki, wymieszać, dosłodzić syropem z agawy, rozcieńczyć wodą, odstawić.

Warzywa umyć, marchewkę obrać i pokroić w słupki, jarmuż oderwać od grubych nerwów, Grzyby oczyścić, newelle pokroić w słupki.

Marchewki i jarmuż włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru, gotować 2 minuty, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody z lodem, wystudzić, odsączyć na sicie i papierowym ręczniku. Do wrzącej wody po warzywach włożyć grzyby, gotować 4 minuty, odsączyć na sicie, pokroić w paski.

Płaty ryżowe zanurzać w ciepłej wodzie z dodatkiem soku z buraka, na każdy nałożyć porcję przygotowanych składników, zwinąć, przeciąć na pół.

Przybrać ziarnami prażonego sezamu, podawać z sosem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną