Przepis
Sajgonki party
Szybka i zdrowa przekąska. Tradycyjne sajgonki w nowoczesnej, odchudzonej i kolorowej wersji. Sprawdzą się także przy niezapowiedzianych gościach, bo czasu na ich przygotowanie nie trzeba zbyt wiele.
SuperFood - grzyby shitake (o których się mówi, że leczą wszystko z wyjątkiem śmierci ;) ), sezonowe warzywa, dietetyczne białko z nutą wędzonki i aromatyczny sos z tahini, imbirem, czosnkiem i chili. Jeśli ciasno je zwiniecie nie będą potrzebne sztućce. Można sajgonkę wziąć w dłoń i maczać w miseczce z sosem.
Czas przygotowania: 20 minut
Porcje: 10
Składniki:
Newella wędzona 200 g,
2 marchewki,
4 liście jarmużu,
10 grzybów shitake,
10 płatów różowych,
2 łyżki soku z buraka,
Świeża kolendra,
½ łyżeczki soli,
½ łyżeczki cukru,
Sezam do przybrania.
SOS:
Ok. 3 cm kawałek imbiru,
1 chili,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka tahini (lub masła orzechowego),
100-150 ml sosu sojowego,
Sok z ½ cytryny,
1 łyżeczka sosu rybnego,
Syrop z agawy do smaku,
Przegotowana woda.
Przygotowanie:
Przygotować sos: chili, czosnek i imbir drobno posiekać, dodać pozostałe składniki, wymieszać, dosłodzić syropem z agawy, rozcieńczyć wodą, odstawić.
Warzywa umyć, marchewkę obrać i pokroić w słupki, jarmuż oderwać od grubych nerwów, Grzyby oczyścić, newelle pokroić w słupki.
Marchewki i jarmuż włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru, gotować 2 minuty, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody z lodem, wystudzić, odsączyć na sicie i papierowym ręczniku. Do wrzącej wody po warzywach włożyć grzyby, gotować 4 minuty, odsączyć na sicie, pokroić w paski.
Płaty ryżowe zanurzać w ciepłej wodzie z dodatkiem soku z buraka, na każdy nałożyć porcję przygotowanych składników, zwinąć, przeciąć na pół.
Przybrać ziarnami prażonego sezamu, podawać z sosem.