Rurki z kremem

Krzysztof
25.11.2014 17:12
Rurki z kremem

Przepis

Składniki:

Ciasto:

1/2 kg mąki tortowej

250 g masła

25 dag śmietany

szczypta soli

Krem:

200 g masła

1 laska wanilii

1 budyń waniliowy

450 ml mleka

8 łyżek cukru

Dodatkowo:

1 żółtko

gruby cukier

Przygotowanie:

Ciasto:

Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto.Owijamy folią i schładzamy w lodówce.Blat obsypujemy mąką.Ciasto wałkujemy na grubość około 1-2 mm.Kroimy wąskie paski o szerokości około 1,5 cm.Rurki smarujemy masłem.Ja natłuściłam ręce masłem i każdą z rurek natarłam.Przygotowane paski nawijamy na rurki zaczynając od węższego końca rurki.Paski powinny delikatnie zachodzić na siebie.Każdą z rurek smarujemy na wierzchu białkiem po czym moczymy ją w cukrze.Najlepszy do tego jest gruby cukier,ale ja takiego nie miałam.Rurki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,delikatnie ich dociskając do blachy.Nie będą wtedy nam się przekręcać.Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200′C. Rurki powinny być jasnozłote.

Krem:

Do 400 ml mleka dodajemy nasiona wanilii i pozostałą laskę.Podgrzewamy około 2-3 minut.Do pozostałego mleka dodajemy budyń i cukier.Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się składników.Z gotującego się mleka wyjmujemy laskę wanilii doprowadzamy do wrzenia i wlewamy budyń.Dalej postępujemy jak przy gotowaniu zwykłego budyniu.Odstawiamy do wystudzenia.Masło miksujemy na puszystą masę.Dodajemy po łyżce zimny budyń cały czas mieszając.Krem chłodzimy w lodówce.Tak przygotowanym kremem możemy nadziewać rurki.

Inspiracja: Przepis rodzinny.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną