Torcik kokosowy

Krzysztof
Przepisy
25.11.2014 10:02
Torcik kokosowy

Przepis

Biszkopt:

4 jajka

3/4 szkl cukru

1/2 szkl maki pszennej

1/2 szkl mąki ziemniaczanej

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

cukier waniliowy

Masa:

1/2l śmietanki 30%

5 łyżek cukru pudru

tabl. białej czekolady

100g wiórków kokosowych

Do nasączenia:

1/2 szkl ciepłej wody

łyżka cukru pudru

Wykończenie:

1/2l śmietanki 30%

2 śmietan fixy

4 łyżki cukru pudru

3 łyżki wiórków kokosowych

1/3 tabl białej czekolady

Biszkopt (najlepiej upiec go dzień wcześniej): Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukry i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając na najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Tortownicę posmarować tłuszczem i posypać mąką, wylać ciasto i piec ok 30 minut w temperaturze 180 stopni (sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem czy się upiekł). Ostudzić.

Z biszkopta wydrążyć środek, zostawiając ok 1cm spód i boki. Naponczować. Wydrążone ciasto pokruszyć.

Masa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. 1/2 l śmietanki ubić z cukrem pudrem. Dodać okruszki biszkoptu, czekoladę i wiórki kokosowe. Całość wymieszać i napełnić środek biszkoptu. Wyrównać powierzchnię.

1/2l śmietanki ubić z cukrem pudrem i śmietanfixami na puch. Ozdobić wierzch i boki torcika. Całość posypać wiórkami kokosowymi i czekoladowymi (zrobionymi za pomocą obieraczki do jarzyn). Torcik schłodzić.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną