Mikołaj z ciasta

Ewelina
Ciasta
24.11.2014 19:40
Mikołaj z ciasta

Przepis

Mikołaja można upiec 2 tygodnie lub wcześniej przed świętami i zamrozić .Lukrować i dekorować po rozmrożeniu, lub upiec na 6 grudnia. Dzieci będą miały dużą frajdę.

SKŁADNIKI:

---40 dkg mąki pszennej tortowej

---3,5 płaskiej łyżeczki drożdży instant

---75 gram masła

---250 ml mleka

---50 gram cukru kryształu

---2 żółtka

---szczypta soli

LUKIER:

---1/2 szklanki cukru pudru + 2 łyżeczki wrzątku + 1 łyżeczka zakwas buraczanego

---1/2 szkalnki cukru pudru + 3 łyżeczki wrzątku

INNE:

---papier do pieczenia

---1 jajko do smarowania

---1 białko do przyklejania części ciasta

---blaszka z wyposażenia piekarnika lub inna większa

1)Przesiać mąkę do miski.Drożdże instant+cukier wsypujemy do kubeczka,wsypujemy drożdże,wbijamy żółtka i wlewamy trochę lekko ciepłego mleko i roztrzepujemy.Całość wlewamy do mąki,dodajemy resztę mleka ,mieszamy łyżką i wlewamy roztopione masło.

2)Wyrabiamy dobrze ciasto,żeby się napowietrzyło leciutko podsypując mąką.Wkładamy do miski i przykrywamy.Pozostawiamy do wyrośnięcia-szybko wyrasta.

3)Przycinamy papier wielkości blaszki i kładziemy go na stolnicę lub blat.

4)Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 2 nie równe połowy. Z mniejszej kształtujemy podstawę głowy Mikołaja.Kształtujemy czapkę i przekładamy razem z przyciętym papierem na blaszkę.

5)Po kolei robimy pompon do czapki,nos,brodę i wąsy-wszystko przed przyłożeniem smarujemy białkiem.

6)Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy na złoty kolor ok.25-30 minut.Pozostawiamy do ostudzenia.

7)Utrzeć obydwa lukry oddzielnie i udekorować wg własnego uznania.Użyłam zakwasu do barwienia,ponieważ nie miałam barwników.

http://prl-kuchniadanusi.blogspot.com/2013/11/mikoaj-z-ciasta-drozdzowego.html

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną