Sernik z gruszkami

Krzysztof
Przepisy
23.11.2014 7:26
Sernik z gruszkami

Przepis

Składniki na ciasto:

szklanka mąki

4 łyżki masła

żółtko

2 łyżki cukru

sól

Masa:

pół kg twarogu

5 jajek

łyżka masła

1/3 szklanki cukru

skórka z pół cytryny

łyżka budyniu waniliowego

3 gruszki

Wierzch:

sok z pół cytryny

gruszka

łyżka cukru

Przygotowanie:

Ciasto: składniki zagnieć ze szczyptą soli i łyżeczką zimnej wody. Wylep tortownicę, nakłuj widelcem. Chłodź 30 min. Piecz 10 min w 180°C.

Masa: gruszki pokrój na ćwiartki. Twaróg zmiel. Białka ubij ze szczyptą soli. Żółtka utrzyj z masłem i cukrami. Dodaj skórkę z cytryny i budyń. Miksuj, dodając twaróg. Połącz z pianą. Gruszki ułóż na cieście, zalej masą. Piecz 45 min.

Wierzch: gruszkę pokrój na plasterki. Gotuj 4 min w wodzie z sokiem i cukrem. Odcedź. Ułóż na serniku, piecz 7 min.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną