Sernik krakowski z bakaliami

Krzysztof
Przepisy
22.11.2014 22:49
Sernik krakowski z bakaliami

Przepis

Tego potrzebujesz:

Ciasto:

szklanka mąki pszennej

10 dag masła

2 łyżki cukru pudru

łyżka gęstej, kwaśnej śmietany

żółtko

Masa:

5 dag miękkiego masła

1/2 szklanki cukru

4 jajka

50 dag mielonego białego sera

1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

łyżka cukru wanilinowego

4 łyżki drobnych rodzynek

4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

żółtko do smarowania ciasta

Sposób przygotowania

Zobacz przepis na sernik krakowski z bakaliami!

Z podanych składników zagnieć ciasto.

Odłóż 1/4 do lodówki, resztę rozwałkuj i wyłóż nią spód prostokątnej formy.

Boki formy natłuść masłem i przylep pasek papieru do pieczenia.

Miękkie masło utrzyj z z cukrem.

Dalej ucierając, dodawaj po jednym żółtku i po łyżce sera. Wsyp mąkę.

Białka ubij z cukrem wanilinowym.

Połącz z masą serową.

Bakalie oprósz łyżeczką mąki pszennej i dodaj do masy.

Całość przełóż do przygotowanej foremki.

Resztę ciasta rozwałkuj, pokrój w paski, ułóż na cieście tworząc kratkę.

Żółtko wymieszaj z łyżeczką wody, posmaruj wierzch ciasta.

Sernik piecz 70-80 min w 170°C.

Ostudź i ewentualnie polukruj.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną