Sernik orzechowy

Krzysztof
Przepisy
22.11.2014 22:43
Sernik orzechowy

Przepis

przygotowanie: 30 minut

na 12 porcji:

100 g herbatników

50 g mielonych orzechów włoskich

60 g masła

Masa sernikowa:

800 g 3-krotnie mielonego sera białego

200 g serka mascarpone

szklanka cukru pudru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

łyżka mąki pszennej

5 jajek

łyżka cukru waniliowego

100 g roztopionej białej czekolady

200 ml kremówki (36 proc.)

Wierzch sernika:

100g orzechów włoskich

150 g masy kajmakowej (z puszki )

W robocie kuchennym wymieszaj herbatniki i orzechy włoskie, połącz je z roztopionym masłem, następnie przełóż do okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszaj oba rodzaje sera, dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną i pszenną, jajka, kremówkę i czekoladę, całość wymieszaj mikserem. Masę serową przelej na przygotowany wcześniej spód. Piecz ok. godziny w temperaturze 180°C. Sernik studź w półotwartym piekarniku. Połówki orzechów podpiecz na suchej patelni. Na gotowym serniku rozsmaruj masę kajmakową, a wierzch udekoruj połówkami orzechów. Sernik przechowuj w lodówce.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną