Ciasteczka z masłem orzechowym i kawałkami mlecznej czekolady

Krzysztof
Przepisy
21.11.2014 22:19
Ciasteczka z masłem orzechowym i kawałkami mlecznej czekolady

Przepis

Składniki na 9 dużych ciasteczek (jedną blaszkę):

3/4 szklanki mąki pszennej

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 szklanki masła orzechowego

2 łyżki masła niesolonego

1/4 szklanki cukru pudru

1/4 szklanki cukru trzcinowego dark muscovado

1 duże jajko

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 tabliczka mlecznej czekolady

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN

POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Mąkę wraz sodą oczyszczoną przesiewamy do miski i odstawiamy na bok. Czekoladę drobno siekamy. W misie miksera umieszczamy masło orzechowe, masło w temperaturze pokojowej i oba cukry. Ucieramy na gładką masę (dark muscovado może zbić się w niewielkie kulki, nie przejmujcie się tym). Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy , a następnie stopniowo mąkę, cały czas miksując.

2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Z ciasta formujemy kulki (powinno wyjść 9) i układamy w sporych odległościach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 13-15 minut, wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce. Wspaniale smakują ze szklanką mleka :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną