Pani Walewska

Krzysztof
Ciasta
23.11.2014 7:27
Pani Walewska

Przepis

Tego potrzebujesz:

Ciasto:

250 g margaryny

420 g szklanki mąki

125 g szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia (10 g)

4 żółtka

300 g dżemu z czarnej porzeczki lub żurawiny

Masa białkowa:

4 białka

320 g szklanki cukru pudru

30 g łyżki mąki ziemniaczanej

60 g płatków migdałowych

Krem:

200 g margaryny

500 ml mleka

30 g łyżki mąki ziemniaczanej

40 g czubate łyżki mąki

3 żółtka

45 g łyżki cukru

Sposób przygotowania

Zobacz przepis na Panią Walewską!

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, żółtka i margarynę wymieszaj mikserem.

Przełóż na stół i szybko zagnieć.

Zawiń w folię i odłóż na 20 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto podziel na pół.

Dwie identyczne foremki o wymiarach 22 x 27cm (lub jedną do powtórnego pieczenia) wyłóż papierem do pieczenia, wyklej ciastem i posmaruj dżemem.

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut w 180 stopniach C.

W tym czasie białka ubij na sztywno z cukrem pudrem.

Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną.

Na podpieczone placki wyłóż masę białkową i posyp płatkami migdałowymi.

Piecz kolejne 15 minut w tej samej temperaturze.

Zostaw do wystygnięcia w otwartym piekarniku.

Przygotuj krem budyniowy.

Połowę mleka zagotuj z cukrem, resztę zmiksuj z mąkami i żółtkami.

Masę jajeczną wlej do gotującego mleka i gotuj ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.

Odstaw pod przykryciem - do ostygnięcia.

Miękką margarynę utrzyj w misce, dodając po łyżce zimny krem budyniowy.

Gotowy krem wyłóż na jeden placek ciasta, rozsmaruj i przykryj drugim plackiem. Lekko dociśnij.

Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną