Murzynek przekładany lodami

Krzysztof
Ciasta
23.11.2014 7:04
Murzynek przekładany lodami

Przepis

Na 8 porcji:

185 g masła

185 g gorzkiej czekolady

3 jajka

250 g cukru

95 g mąki

50 g kakao

masło do formy

100 g białej czekolady

50 ml mleka

litr lodów waniliowych

sos czekoladowy

Masło rozpuścić razem z ciemną czekoladą. Miksując, dodawać po jednym jajku i cukier, następnie mąkę i kakao. Masę wlać do natłuszczonej podłużnej blaszki. Piec ok. 45 minut w 160°C. Białą czekoladę rozpuścić w gorącym mleku. Wystudzić i wymieszać z lodami. Wstawić do zamrażalnika. Ciasto przekroić na pół. Formę wyłożyć folią spożywczą tak, by jej brzegi wystawały na zewnątrz. Na spód położyć połówkę ciasta, a następnie masę lodową. Wierzch wyrównać. Przykryć resztą ciasta i folią. Wstawić mniej więcej na 6 godzin do zamrażalnika. Deser wyjąć z formy. Polać sosem czekoladowym i od razu podawać.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną