Ciasto "Krówka"

Anna
Ciasta
21.11.2014 17:49
Ciasto "Krówka"

Przepis

Jak łatwo można zauważyć, ostatnio prym na moim blogu wiodą słodycze. Pomysł na dzisiejszy deser wzięłam z "Claudii", jedynie lekko zmodyfikowałam zgodnie z moimi potrzebami. Jako że ciasto jest od razu po zrobieniu strasznie kruche i twarde, polecam przygotować je wieczorem i wstawić na całą noc do lodówki. Na drugi dzień jest o niebo lepsze.

Potrzebne nam (na dużą tortownicę):

*Na ciasto:

- 4 szklanki mąki pszennej

- 0,5 szklanki cukru pudru

- cukier waniliowy lub ziarna z jednej

laski wanilii (ja użyłam ziarenek)

- 6-7 łyżek płynnego miodu (u mnie lipowy)

- 200 g masła

- 4 żółtka

- łyżeczka sody oczyszczonej

- tłuszcz do formy

*Przełożenie:

- 2 budynie waniliowe

- 3 szklanki mleka

- 250 ml kremówki

-100 g miękkiego masła

*Na wierzch:

- duża puszka kajmaku (masy krówkowej)

( 1,5 puszki jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta)

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Jeśli używacie wanilii, należy przeciąć laskę na pół i delikatnie nożykiem wyskrobać ziarenka. Wydrążoną laskę wanilii zostawiamy na później. Ciasto podzielić na dwie części. Połową wylepić dno natłuszczonej tortownicy. Piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Wystudzić i tak samo upiec drugą partię ciasta. Do rondelka z mlekiem wrzucić pozostawioną laskę wanilii i podgrzać. Gdy mleko będzie gorące, wyjąć ją i ugotować budynie zgodnie z przepisem na opakowaniu, po czym wystudzić. Masło rozetrzeć dodając po łyżce wystudzony budyń. Kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą budyniową. Powstały krem rozsmarować na spodzie z ciasta i przykryć drugim. Kajmak lekko podgrzać i zmiksować, po czym wylać na wierzch ciasta i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną