Tort tiramisu

Krzysztof
Przepisy
19.11.2014 20:27
Tort tiramisu

Przepis

Składniki na formę 24 cm:

Na biszkopt:

5 jajek

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Na masę:

750g serka mascarpone

200ml śmietanki kremówki

100g drobnego cukru

łyżeczka ekstraktu z wanilii

100g startej, ciemnej czekolady

Do nasączenia biszkoptu:

filiżanka mocnego espresso

50ml amaretto

Wykonanie:

Biszkopt: obie mąki mieszamy i przesiewamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania zaczynamy dodawać po łyżce cukru. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Do ubitej masy dodajemy mąkę i lekko mieszamy łyżką lub szpatułką. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie natłuszczamy! Ciasto przekładamy do formy, pieczemy w 160-170 stopniach około 34-40 minut (do suchego patyczka). Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy z formą na podłogę z wysokości 60cm. Następnie wkładamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Boki biszkoptu oddzielamy nożem dopiero po wystudzeniu. Biszkopt kroimy na 3 blaty.

Masa: kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier. Do śmietany dodajemy serek mascarpone i mieszamy mikserem na wolnych obrotach (tylko do połączenia składników). Z masy odkładamy kilka łyżek na wykończenie boków tortu, resztę dzielimy na 3 części.

W tortownicy układamy pierwszy blat. Biszkopt nasączamy zimną kawą zmieszaną z amaretto. Na biszkopcie rozprowadzamy krem, posypujemy startą czekoladą (1/3). Ponownie biszkopt, nasączenie, masa, czekolada itd do wykończenia składników. Boki smarujemy masą, tort schładzamy kilka godzin.

SMACZNEGO!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną