Cookies z białą czekoladą i orzechami

Dagmara
Przepisy
18.11.2014 21:57
Cookies z białą czekoladą i orzechami

Przepis

Składniki (na jedną blaszkę):

250 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

125 g masła

1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

1 jajko

85 g cukru trzcinowego

50 g orzechów

125 g białej czekolady

szczypta soli

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN

CZAS PIECZENIA: 12 MIN

POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Orzechy (u mnie migdały i fistaszki) drobno siekamy, czekoladę kroimy w malutką kostkę. W misce łączymy mąkę, sodę, sól i proszek do pieczenia. W misie miksera umieszczamy masło i cukier, ucieramy na gładką jasną masę. Dodajemy żółtko, a następnie łyżka po łyżce mąkę (powinno powstać takie posiekane ciasto). Wyłączamy mikser, dosypujemy orzechy i czekoladę i ugniatamy ciasto ręcznie aż do powstania jednolitej masy.

2. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Na blaszce układamy papier do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy na papierze i mocno dociskamy. Pieczemy 10-12 minut do zarumienienia. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego! :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną