Konfitura cebulowa

Ewelina
17.11.2014 8:49
Konfitura cebulowa

Przepis

Konfitura z cebuli to świetny dodatek do domowych pasztetów,mięs i wędlin.Znakomicie również sprawdza się do wielkanocnej białej kiełbasy.

Konfitura z cebuli

Składniki:

1 kg cebuli czerwonej

1-2 łyżki masła

1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina

1/4 szklanki octu winnego

4 łyżki rodzynek

1/2 szklanki cukru

łyżka ziaren gorczycy

Przygotowanie:

W rondlu rozgrzewamy masło.Wrzucamy pokrojoną w krążki cebulę i dusimy pod przykryciem około 30 minut.Dodajemy cukier i co jakiś czas mieszając dusimy tak długo,aż cebula zmięknie i stanie się złocista.Trwa to około 1 godziny.Następnie dodajemy rodzynki,gorczycę,ocet winny i wino.Dość często mieszając gotujemy,aż zacznie wyraźnie gęstnieć.Gorącą konfiturę przekładamy do umytych i wyparzonych słoików.Szczelnie zamykamy.Przed podaniem po wyjęciu ze słoiczka należy lekko podgrzać konfiturę.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną